At få det usagte frem

D-factor oplever at der er et kæmpe behov for at tale om de vanskeligheder, som mange oplever ved at skulle fungere på tværs af om vi er ”brune tilflyttere” eller ”hvide gammeldanskere”, på tværs af ”dem og os”.

I hverdagen er det svært at finde en måde at tale om det på, især hvis det er udover ens egen gruppe. Mange unge med anden etnisk baggrund føler sig voldsomt presset af det, fordi de oplever at blive mistænkeliggjort og set på som ”anderledes”, selv om de er født og opvokset her i Danmark. "Pæredanske" unge føler at de nemt kan komme til at gøre noget forkert, når de skal snakke med en unge med anden etnisk oprindelse. Så der ting, som de måske gerne ville spørge om, men undgår for ikke at virke "racistisk". 

Forumteaterformen skaber en form, der gør det mere trygt at tale om det. Frustrationer kan nemmere udtrykkes omkring det.

Følelsen af at være set på som fremmed i sit eget land, kan unge med anden etnisk baggrund dele med hinanden, så det bliver almentgjort og derved er det nemmere at komme fri af.

Abdullah, HTX, Christiansbjerg siger fx.: ”I viser hvordan en ”udlænding” kan have det. Det ville jeg aldrig selv kunne sige til mine danske venner. Men I viste det. De fik noget nyt at tænke på”.

”Hvis een muslim gør noget skidt, så tror vi at alle muslimer gør noget skidt. Men hvis en dansker laver noget lort, så tror vi da ikke, at alle danskere laver noget lort”. Jens, dansk studerende.

”Danskerne er så skide bange for at blive stemplet som racister”, siger pige med anden etnisk baggrund.

”Man har en angst for at blive stemplet som racist. Tænk hvis jeg har en skjult racist gemt i mig, som jeg slet ikke var opmærksom på. Derfor holder jeg mig tilbage nogen gange”. Etnisk dansk kvinde.

 

D-factor ved FO-Aarhus | Fredriksgade 78 b, 8000 Århus C  | Tlf.: 60662855